Aseptiikka

tammikuu 25, 2011 at 4:33 pm (Hoitotyön toiminnot)

Hyvään henkilöhygieniaan hoitotyössä kuuluu olennaisesti mm. erilaisten suojainten käyttö. Hengityssuojus,suojakäsineet,suojaesiliina,takki,hiussuojus ja suojalasit ovat tärkeitä ja erityisesti työvaatteiden puhtaanapitoon tulee kiinnittää huomiota. Hoitajien tulisi kiinnittää huomiota mm. omiin hiuksiinsa (pestä niitä riittävän usein ja pitää ne aina hoitotyössä suljettuna), kynsiinsä (ei kynsilakkaa), lävistyksiin (varsinkin naaman alueella) ja yleiseen päivittäiseen hygieniaan (esim.suuhygienia). Hoitotyössä tulisi välttää myös voimakkaita hajusteita.

Hyvä käsihygienia täytyy muistaa niin hoitajien, potilaiden kuin vierailijoidenkin osalta. Päivä aloitetaan saippuapesulla ja se toistetaan aina kun käsissä on näkyvää likaa. Tärkeintä on kuitenkin desinfektion käyttö. Sitä tulisi käyttää pitkin päivää esim. aina potilaan vaihtuessa. Ihon hoito (kosteuttaminen) on tärkeää jottei iho kuivuisi desinfektion käytön vaikutuksesta. Suojakäsineiden käyttö tarvittaessa kuuluu hyvään käsihygieniaan. Hoitotyössä toimivien ei tulisi käyttää käsissä sormuksia tai muita koruja, koska ne keräävät paljon bakteereja alleen ja estävät näin hyvän käsihygienian toteutumisen.

Aseptinen työjärjestys eli se, että ”puhtaammat” potilaat pestään ennen ”likaisempia” on tärkeää muistaa hyvän hygieniatason ylläpitämiseksi. Hoitajille tulisi kehittyä aseptinen omatunto jotta hän voisi noudattaa sääntöjä joita hyvään henkilöhygieniaan kuuluu. Eli tekisikö henkilö hoitotoimenpiteet yhtä huolellisesti ja hygienisesti itsekseen kuin jos joku katselisi vierestä? Tämä voi olla haasteellista jos henkilö on luonteeltaan välinpitämätön tai huolimaton. Täytyy vain muistuttaa itselleen miten pieni tahallinen tai tahaton huolimattomuus voi johtaa vakaviin seurauksiin esimerkiksi haava voi tulehtua pahasti jos sitä puhdistaa juuri lattialle pudonneella välineellä. Itse koen tämän oivaltamisen erittäin tärkeäksi. Ei ole mitään hyötyä vaikka tietäisikin kaikki säädökset ja opit aseptiikkaan liittyen muttei noudata niitä käytännön työssään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: